5 myter om smarthus

Det finnes veldig mange oppfatninger om hva et smarthus er, og hva det ikke er. Mye er riktig, men det verserer også veldig mange misforståelser blant oss. Vi tar i denne artikkelen for oss å oppklare noen av de vanligste mytene og misforståelsene vi som kjenner markedet og løsningene svært godt hører oftest.

Myte #1: Smarthus er vanskelig å bruke


Av alle myter om smarthus, er det kanskje det at smarthus er vanskelig å bruke vi hører aller mest. Smarthus er annerledes å bruke, men sannheten er at et smarthus fra Loxone og Autobolig er svært enkelt å bruke.

Det som gjør et ekte smarthus enklere å bruke er at hele huset er lagt opp med funksjoner som tilpasser seg omstendighetene og bruksmønsteret til de som bor der. Dermed skjer det du ønsker at skal skje, når det skal skje. F.eks. så går ikke lyset i et rom på av seg selv om det er nok naturlig lys utenifra, det tenner den rette lysscenen når det er mørkt ute og huset vet når det er natt og nattmodus er aktivt slik at ikke lyset tennes med full styrke nattestid.

En annen åpenbar funksjon er at man slår av rommet eller huset med en handling. Man behøver ikke gå huset rundt for å slå av musikk, TV-en, lys og for å kjøre opp solskjermingen. Én handling på vei ut døren aktiverer bortemodus og sørger for at huset passer på seg selv, og at alt slås av av seg selv.

Smarthus er annerledes, men etter få uker forstår du at det er boliger uten Autobolig som er vanskelige å bruke.

Myte #2: Jeg er for gammel til sånt

Senior dice on person's palm

Hva er det ordtaket sier? Man er ikke eldre enn man føler seg?

For mange er det uvant med moderne teknologi som gjør sitt inntog i så mange deler av livet. Man behøver ikke nødvendigvis være spesielt godt voksen før dette oppleves skremmende. Avhengig av hvilke interesser man har, hva man jobber med og hvilket forhold man har til teknologi generelt kan mange moderne løsninger føles unødvendige og vanskelige i forhold til det man er vant med.

Sannheten er at de fleste i dag synes det ville være underlig å ikke få informasjon om programmet på TV-en, lese nyheter når det passer oss eller at lyset i bilen tennes automatisk når den låses opp. Det var også en gang ny teknologi.

Ekte smarthus fra Autobolig er som skapt for den tilårskomne som ønsker å legge til rette for å bli gammel hjemme. Om man ikke ønsker å bruke apper eller fancy touch-brytere, kan anlegget bygges opp slik at det oppleves som helt tradisjonelt, men allikevel har mange av funksjonene som gjør hverdagen enklere og ikke minst kan passe på deg når kroppen eller hodet ikke lengre spiller på lag slik de gjorde.

Myte #3: Smarthus er dyrt

green plant in clear glass vase

Det er veldig få som har et forhold til hva det koster med smarthus. Det åpenbare å skrive i en artikkel som dette er at det kan koste alt fra 5.000,- og oppover og at det bare er fantasien som setter grenser.

Nei, det er for dårlig! Vi har lagt ut noen konkrete eksempler på våre nettsider under «Smarthus»-fanen for den som ønsker å fordype seg litt i prisene.

Og hva er dyrt?

Om man tenker på smarthus som en del av et nytt hus, så erstatter smarthuset veldig mange av komponentene man ellers ville kjøpt. Allikevel blir el-anlegget noe dyrere med smarthus enn uten.

Når man bygger nytt hus, eller ønsker å oppgradere det man har, står man ovenfor svært mange valg. Alle valg man tar handler om hva man får igjen for de pengene man bruker for å få det til. Vi har sett både boblebad og benkeplater strykes til fordel for smarthus når kunden vår forstår hva de får.

Myte #4: Smarthus er ikke til å stole på


Veldig mange blir usikre når det kommer til moderne teknologi. Informasjon, signaler og bruksmønster beveger seg i et «magisk» terreng de færreste av oss forstår. Hvordan kan den trådløse bryteren gjennom løse luften sette på lyset i stua, eller hvordan kan mobilen min åpne garasjeporten?? Mange er også skeptiske til hvor lenge og hvor stabilt disse moderne funksjonene vil fungere.

Har du noen gang tenkt på hvor kompleks og full av teknologi bilden din sannsynligvis er? Nøkkelen er trådløs; kanskje du ikke engang behøver å ta den opp av lommen. Eller hvordan bilen passer på deg når du er litt uforsiktig inn i den glatte svingen.

Det finnes et vidt spenn av smarthusløsninger også. Enkelte systemer er enkle, rimelige og ustabile. Mange smarthussystemer er programmert uten tilstrekkelig kompetanse, og ikke minst forståelse for brukeren som skal bo der. Våre løsninger baserer seg på velprøvde funksjoner og vi benytter teknologi av høy kvalitet som følger prinsipper som gir varige løsninger. Vi forventer ikke at huset skal moderniseres om få år, men stå der i mange, mange år etter det er bygget og velger løsninger deretter.

Vi benytter systemer fra Loxone, og Loxone har også alltid vært krystallklare på at all databehandling skal foregå innenfor husets fire vegger, nettopp for å sørge for at data om deg og dine forblir hos dere, og for å sikre mot datainnbrudd.

Les mer om dette temaet hos Loxone eller vår artikkel.

Myte #5: Det blir fort gammeldags og «snakker ikke med» andre systemer


Dagens teknologiske utvikling går ekstremt raskt. Derfor lønner det seg også å tenke fremtidsrettet når man bygger eller oppgraderer bolig.

De siste årene har det kommet enorm mange nye løsninger og teknologier på markedet. Et enkelt eksempel på dette er stemmestyring som virkelig gjorde sitt inntog for et par år tilbake.

Det er ikke dermed sagt at gode løsninger fort blir gammeldagse. Smarthusløsninger fra Loxone og Autobolig er varige. De fungerer som ryggraden i boligen, og med helt åpne og standardiserte grensesnitt er man forberedt på hva fremtiden skulle bringe. De første anleggene som ble levert tilbake i 2009 har fortsatt full produktstøtte og kan integreres mot det aller meste på markedet – inkludert stemmestyring!

Å ikke velge en skikkelig smarthusløsning i dag hvis man har muligheten derimot…
- Ja, det blir fort gammeldags!

Loxone er markedets kanskje mest åpne system og «snakker med» det aller meste der ute. Det har såkalt åpent API, og det som ikke løses via Loxones eget utstyr eller integrasjonsgrensesnitt tas hånd om av 3. parts-leverandører.

5 myter om smarthus
Autobolig AS, Henning Herfjord 9. juli 2021
Del i sosiale medier
Arkiv
En hverdag i en Autobolig
Du kommer hjem fra jobb til tomt hus en mandag ettermiddag– hva er det første du vil gjøre?