Vi er eksperter på moderne, tekniske løsninger. Smarthus er et eksempel på nettopp det. Vi tenker her helhetlig, tverrfaglig og ikke minst på de som skal bo i boligen.
I denne artikkelen får du tips om hva dere bør tenke på når dere skal planlegge ny bolig. Både med tanke på det tekniske, men også en del andre tips.
Planlegg ny bolig sammen med oss – gratis!
Vi tilbyr gratis rådgivningstime til deg som skal bygge eller renovere ny bolig.
Planlegge ny bolig
– hvilke valgmuligheter har man?
Å planlegge ny bolig kommer i stor grad an på hva slags bolig man skal eller ønsker å flytte inn i. Noen begynner med en tomt og en arkitekt, mens andre flytter inn i en ferdig bygget leilighet. Her tar vi for oss naturen til valgmulighetene i noen situasjoner.
Mange er heldige og har fått tak i tomt eller ønsker å gjøre større endringer på boligen sin. For det meste har man da de aller fleste muligheter åpne for hva som kan realiseres.
En del velger prefabrikkerte hus når det skal bygges. Man har fortsatt de fleste valgmuligheter åpne bare man planlegger godt nok!
Det er mer og mer vanlig i dag å kjøpe bolig på prospekt. Det vil si prosjekterte boliger som en boligutvikler skal bygge. Man kjøper før boligen er påbegynt eller ferdig. Da har man som regel en del muligheter for tilpasning av boligen i forskjellige tilvalg. Det er opp til entreprenørene og underentreprenørene hvilke muligheter du blir tilbudt. Prosjektets natur og tekniske begrensninger i bygget har også mye å si.
Det omsettes veldig mange eksisterende boliger. Det er også en del som kjøper nye boliger som allerede er oppført av en boligutvikler. Da er valgmulighetene mer begrenset, og det gjelder å finne den boligen som har det innholdet man ønsker seg. Alternativet er ettermontering og ombygging.
Tips #1 – Tenk på fremtidige behov
Det er veldig lett å bli grepet av følelser når det skal velges ny bolig. Godfølelsen er viktig, men man bør ta på den pragmatiske hatten også.
Typiske spørsmål man bør stille seg både med hensyn til beliggenhet, boligtype og egenskaper kan være:
Hvordan ser livet ut om 15 år? Tenker vi å bo her da, og vil boligen være egnet?
Skal vi ha flere barn, og har vi nok soverom?
Er dette boligen vi skal bli gamle i? Hva bør vi legge til rette for?
Har vi plass til familiebesøk?
Hva med vedlikehold og ettersyn?
Noen av disse spørsmålene kan ordnes med mindre forandringer i boligen etter som livet forandrer seg. Spesielt gjelder kanskje dette på det tekniske planet hvis det velges skikkelige løsninger.
Kan det som er et kontor i dag bli et barnerom i fremtiden der belysning, solskjerming og termostat tilpasses nytt bruksmønster?
Eller kan kanskje eneboligen på ett plan bli en oase på dine eldre dager? Legg til rette for enkelt vedlikehold og en lettstelt hage. Velg et elektrisk anlegg som gjør hverdagen enklere i dag og som kan passe på deg når kroppen og hodet ikke spiller helt på lag.
Tips #2 – Sørg for at noen har kontrollen!
Dette tipset gjelder spesielt de som bygger eller rehabiliterer.
Både med hensyn til sluttsummen på prosjektet og på sluttresultatet er det veldig viktig at noen har helhetsbildet. Det er enormt mye som skal klaffe og skje på rett tidspunkt i en byggeprosess.
Om man har kjøpt et kataloghus fra en husleverandør med er dette som regel ivaretatt. Mange velger allikevel å skille ut del-entrepriser eller håndtere hele koordineringen selv. En tommelfingerregel er at jo mer man overlater til en totalentreprenør jo mindre innflytelse har man på sluttresultatet og løsningene.
Vurderer du å ta rollen som prosjektleder selv? Ha respekt for denne jobben – Det er spennende og åpner enormt med muligheter, men det krever mer enn du tror!
Tips #3 – Ikke vent med å velge løsninger!
Beslutningsvegring sa du?
Vi ser dessverre veldig mange eksempler på at kunder ikke ønsker å orientere seg om muligheter før de MÅ.
Utfallet av å utsette valgmuligheter til man må ta valget gjør at man ikke får fugleperspektivet over mulighetene. De aller, aller fleste har et budsjett som skal prioriteres over et hav av valgmuligheter og tilvalg. Derfor er det bare å komme i gang slik at man vet hva man velger bort til fordel fra noe annet.
Tips #4 – Ta tekniske standpunkt først
Kjeeeedelig… Men nødvendig!
Noen av oss elsker teknikk, og derfor har et veldig bevisst forholdt til boligens tekniske systemer. Men de fleste har et mye høyere fokus på overflater, kjøkkeninnredning og fargevalg.
Teknisk infrastruktur er ofte vanskelig å gjøre noe med når boligen er ferdig. Fargen på veggene blir som regel byttet før det har gått 5 år uansett.
Orienter deg derfor med tekniske fag som rørlegger, elektriker og byggmester/entreprenør tidlig. Litt avhengig av boligtype, bør du stille deg en del spørsmål:
Hva slags oppvarmingssystem skal vi ha?
Skal vi ha motorisert solskjerming, eller vil vi ha folie i vinduene?
Bakken opp til garasjen… Skal vi legge ned en varmekabel?
Hvilke muligheter åpner seg med et skikkelig smarthus?
Slitsomt å orientere seg om det tekniske? Vi tilbyr gratis rådgivningstimer for deg som skal bygge eller renovere bolig.
Smarthuseksperter
Vi må få skryte litt, men vi er en av få i Europa og den eneste i Norge som er Loxone Platinum Partner.
Gratis ekspertrådgivning
Vi tilbyr det vi kaller en digital befaring som er en gratis rådgivningstime som tilbys deg som skal bygge nytt eller som vurderer å gjøre betydelige oppgraderinger i boligen.
I disse møtene går vi igjennom og belyser deres behov og vi gir informasjon om hva som er mulig i dag. Enkelte takker høflig for møtet og velger å gå for tradisjonelle løsninger, men de fleste lærer mye i disse møtene og ønsker å få med seg mulighetene som ligger til rette når man først er i gang.
Følg linken nedenfor for å booke tid direkte i vår nettløsning og finn et tidspunkt som passer for deg, eller bare fyll ut kontaktinformasjon i skjemaet så kontakter vi deg ved første anledning. Velg det som blir enklest for deg. Alle henvendelser og digitale befaringer er selvfølgelig helt uforpliktende og gratis.
Digital befaring - book i nettløsning