Alarmfunksjonene i en Autobolig er omfattende. Det ligger mye teknologi bak denne type sikkerhet og det fine er at mange av sensorene i boligen blir brukt til mer enn én funksjon.
Et godt eksempel er bevegelsessensorer. De hjelper deg med å få riktig belysning når du ønsker det når du er hjemme, men når du er ute av huset fungerer de som en del av innbruddsalarmen.
Når alarmen går trigges ikke bare sirenen du har montert på utsiden. Lyset i hele huset blinker og lydanlegget spiller alarmlyder. Når i tillegg solskjermingen går opp er det ikke spesielt hyggelig å være innbruddstyv.
Men viktigst av alt er simuleringen av tilstedeværelse når du ikke er hjemme. Den holder i de fleste tilfellene tyvene på avstand før det skjer noe som helst.
Beskyttelse mot innbrudd
Beskytter beboerne
Beskytter bygningen
Beskytter teknologien
Beskyttelse for beboerne
Familien er alltid viktigst. Sikkerheten til de du er glad kommer selvsagt aller først også i et smarthus. For mange er det kanskje tilogmed hovedgrunnen til å ville ha et smart hjem.
Det er ingen tvil om at brann er den største og alvorligste faren vi kan tenke oss i hjemmet vårt. Derfor gjør vi alt for å unngå at det begynner å brenne. Skulle skaden uansett skje er det viktig at alle blir varslet raskt og kommer seg i sikkerhet.
De fleste har i dag røykvarsler og i nye boliger er det et krav med seriekoblede røykvarslere. I våre smarthus drar vi det flere steg videre. Skulle det begynne å brenne vil feks strøm til utsatte enheter slåes av automatisk. Feks tørketrommel eller stikk på kjøkkenbenken. I tillegg vil du bli varslet ikke bare av lyd, men lyset vil slå seg på og du vil bli varslet på telefonen. Uansett om du er hjemme eller ikke.
Og du har kanskje sett de fine lysbryterne vi benytter i våre prosjekter? De fungerer faktisk også som en del av brannalarmen og varsler om det plutselig blir en sterk temperaturøkning i et rom.

Beskyttelse av bygningen
I tillegg til beskyttelse mot brann og innbrudd er det også mange funksjoner som sørger for å beskytte bygningen. Det er jo selvsagt viktig at bygningen passer på seg selv med tanke på vind, frost og vann. Med ekstremværet vi opplever mer og mer av i verden er dette viktige tiltak.
Et skikkelig smarthus måler selvsagt både vind, nedbør og temperatur. Det har sensorer for innetemperatur, vannlekkasjer og luftkvalitet. Basert på alt dette tilpasser huset seg omgivelsene, og klarer det ikke å ta hånd om problemet selv blir du selvsagt umiddelbart varslet.
Når du gir boligen beskjed om du er borte eller kanskje du setter huset i dvale fordi du skal på ferie, så tilpasses alt dette. Huset går feks ned mest mulig på ønsket temperatur, men passer på å ikke gå så lavt så det blir utfordringer med kondens/fukt eller i verste fall frost.
Beskyttelse av teknologien
I en bolig er det mange tekniske enheter, og i et skikkelig smarthus er det veldig mange. Derfor er det ekstra viktig å tenke sikkerhet for selve systemet også.
I en Autobolig bygd opp med teknologi fra Loxone er dette meg godt ivaretatt. De elektriske kretsene er spesialdesignet for å ikke kunne monteres feil. Alle komponenter passer også på seg selv og vil varsle deg om noe er galt. For eksempel om en dimmer skulle bli for varm.
Datasikkerhet er også noe som heldigvis flere og flere blir opptatt av. All intern kommunikasjon i Loxone-enhetene foregår kryptert og nå den nye generasjonen Miniserverer har også kryptert HTTPS-teknologi som sikrer fjernpålogging og hindrer hackere for å koble seg på boligen din.
I Autobolig er vi også veldig opptatt av å benytte kablede løsninger så langt det lar seg gjøre. Et kablet anlegg er mye mer robust og driftssikkert enn et trådløst. Trådløst er veldig fint om man vil utvide eller ettermontere enheter, men den viktige hovedinfrastrukturen bør absolutt være kablet om du har mulighet til det.