Slik kan smarthus-funksjoner fungere som velferdsteknologi
Smarthusteknologi blir ofte avvist som en unødvendig ekstravaganse, men det er mye som tyder på at boligautomasjon faktisk kan ha en sentral rolle for å hjelpe til med eldrebølgen som flere land står overfor. Ved å skape en mer komfortabel og lettvint hverdag, vil eldre mennesker kunne bli boende lenger på egenhånd og dermed utsette innflytting på et gamlehjem.
Fordeler med boligautomasjon:
- Fremmer uavhengighet
- Forbedrer trygghet og livskvalitet for eldre og funksjonshemmede
- Bidrar til å håndtere potensielle farer i og rundt hjemmet
- Bidrar med med visuelle og hørbare påminnelser
- Tilbyr en ikke-påtrengende måte å overvåke nære og kjære på
- Gi trygghet til omsorgs-personell og slektninger
1
Hvor skal man starte?
Når man vurderer å benytte smarthus-funksjoner som en form for velferdsteknologi, så må man begynne med å se på behovene til beboeren og hvilke daglige utfordringer han eller hun står overfor i sitt hjem. Derfra kan du se på måter å introdusere teknologi for å redusere eller eliminere disse utfordringene.
Dersom beboeren ikke har en Internett-tilkobling eller tilkoblingen er upålitelig, så er det f.eks. avgjørende å velge en løsning som ikke er avhengig av Internett for å operere. Videre kan noen mennesker ikke være vant med smarttelefoner eller iPader, slik at det å bruke en app kan være både skremmende og ubehagelig. Dersom dette er er tilfelle, så er det viktig å finne en løsning som går av seg selv, uten at man er avhengig av en app.
Husk også at behovene har en tendens til å endres over tid, så det er best å lete etter en løsning som kan tilpasses eller utvides i fremtiden med begrenset forstyrrelse for beboeren.
1.
Passiv overvåking av eldre:
I stedet for å velge spion-kameraer eller aktive overvåkingsenheter, så kan smarthus-teknologi bli brukt på en mye mindre påtrengende måte. Passiv overvåking bruker teknologi for å følge med på en persons bevegelsesmønster, uten å trenge inn i en persons privatliv. Det vil si at en helsepersonell eller familiemedlemmer, vil bli varslet når variasjoner oppdages. Dette kan f.eks. være at det ikke har vært noe bevegelse i huset på en hel dag, noe som er uvanlig for beboeren og derfor en «varsellampe» for f.eks. de pårørende. Dette betyr at familiemedlemmer eller omsorgspersonell kun blir varslet dersom noe er utenom det vanlige, i stedet for å konstant overvåke beboerens bevegelser.
1
Eksempler på passiv overvåking ved hjelp av smarthusteknologi:
Det er mange applikasjoner og muligheter for passiv overvåking, men her er noen eksempler: Hvis en eldre person vanligvis forlater huset hver dag (eller kanskje bare åpner bakdøren for for å slippe ut katten), så vil en enkel dørkontakt kontrollere at dette åpnes minst en gang om dagen. Dersom døren plutselig ikke skulle åpnes en gang daglig, sendes det et varsel til en kontaktperson (enten familie eller helsepersonell) enten via epost eller en telefonsamtale. Denne personen kan da bestemme seg for hva som er det beste handlingsforløpet – en vennlig telefonsamtale til beboeren for å sjekke at alt er greit, eller sørge for at noen «svipper» innom for å se hvordan det står til.
Bevegelsessensorer er et annet smart produkt å benytte seg av. En bevegelsessensor kan sjekke bevegelse i flere områder av huset og dersom det ikke er noen bevegelse eller kun bevegelse i ett område, så vil et varsel sendes ut. (Det er viktig å ha sensorer på mer enn ett sted i huset, i og med at beboeren kan ha falt i et område og ikke klart å komme seg opp).
Bevegelsessensorer er også nyttige i «risiko-områder» i hjemmet, som f.eks. trappene eller badet. De kan overvåke bevegelse innenfor selve området og kan kobles sammen for å spore bevegelse til og fra disse områdene. Dette er nyttig hvis det er fare for fall; Dersom den siste detekterte bevegelsen var i trappene og det ikke har vært noe bevegelse noe annet sted i huset senere, så kan dette for eksempel indikere at en ulykke har skjedd i trappen og utløse et varsel til helsepersonell.
.
1
Påminnelser via lyd
Hørbare påminnelser kan være nyttige for de som har nedsatt syn eller f.eks. sliter med hukommelsen.
Ved hjelp av bevegelsessensorene, som nevnt ovenfor, kan en florhåndsinnspilt tale-melding spilles av når en person beveger seg inn i et bestemt område i en bolig. Når man aktiverer bevegelsessensoren ved inngangsdøren, så vil f.eks. tale-meldingen minne deg på å låse døren når du forlater huset.
På kjøkkenet, så kan man f.eks. få beskjed om å slå av ovnen når bevegelsesensoren blir aktivert. Dette kan til og med være begrenset til bestemte tider på dagen, for eksempel mellom kl. 18.00 og 20.00.
Hørbare påminnelser trenger imidlertid ikke å stole på kun bevegelsessensorer. De kan være programmert til å spille av beskjeder til gitte tidspunkter i løpet av dagen. Beskjedene kan f.eks. være en påminnelse om å ta medisiner eller en påminnelse om at du snart vil få besøk av helsepersonell.
1
Visuelle påminnelser
Visuelle påminnelser kan være spesielt nyttige for beboere som er døve eller hørselshemmet. Smart belysning kan tilby en rekke nyttige funksjoner, slik som at lysene kan blinke når noen er ved inngangsdøren, slik at beboeren ikke går glipp av å se en besøkende eller godta en pakkelevering.
RGBW LED-striper tilbyr en relativt billig måte å få enda større funksjonalitet i hjemmet. LED-stripene kan nemlig lyse i forskjellige farger ved ulike anledninger. LED-stripene kan for eksempel lyse grønt når telefonen ringer og rødt når brannalarmen utløses.
.
.
.
En vannsensor er diskret plassert og oppdager tilstedeværelsen av vann. Den kan utløse varsler dersom vasken eller badekaret oversvømmes, et rør sprekker eller en vaskemaskin lekker.
Temperatursensor
Eldre mennesker har tendenser til å fryse litt ekstra, så temperatursensoren kan derfor holde øye med temperaturen i huset og enten justere varmen via smarte radiatorventiler eller ved å sende et varsel til helsepersonell om at det er for kaldt i boligen.
Vanntemperatursensor
En vanntemperatursensor kan redusere risikoen for å bli skoldet. Som en del av et integrert system kan en vanntemperatursensor i badekaret eller dusjen, signalere via lys at vannet er for varmt eller kaldt. Dersom vannet er for varmt, kan lyset f.eks. blinke rødt, mens det blinker blått når temperaturen er OK.
.
Forbedringer for beboere med begrenset fysisk evne:
Daglige oppgaver kan være en utfordring for personer med fysisk funksjonshemning. Bruken av teknologi på visse områder kan derfor gjøre det mulig for dem å utføre flere oppgaver uavhengig og sikkert. Nedenfor kommer noen eksempler:
.
.
Automatisk belysning
Belysning som slår seg på automatisk når du går inn i et rom og av automatisk når du forlater det. Dette reduserer behovet for manuell interaksjon med lysbrytere.
Adgangskontroll
Med en intercom vil man kunne se og snakke med en besøkende ved inngangsdøren via en app på telefon eller nettbrett. På denne måten vil man slippe å reise seg for å se hvem som ringer på. Man kan også åpne døren via appen.
Panikk-knapp
Om ønskelig, så kan en bryter settes opp som en utløser for alarm når den trykkes inn. Denne såkalte «panikk-knappen» kan da føre til at lampene blinker, persienner åpnes og at en telefonsamtale plasseres til et spesifisert nummer.
.
.
Ønsker du å ta en prat om mulighetene for smarthusteknologi i din bolig?
Kontakt oss i Autobolig for en prat!
.
.
Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på https://www.loxone.com/enen/smart-home-technology-assisted-living/