Sentrale funksjoner
Man kan lese om forskjellige tekniske delsystemer på vår side "Hva er smarthus?", men mye av det virkelig smarte i en Autobolig er hvordan delsystemene samarbeider.
Med denne metoden og et godt sentralt system fra Loxone får man full kontroll, sparer mange handlinger i det daglige og øker sikkerheten og bokvaliteten i boligen betraktelig.
Les mer på fanene under.
Bortemodus
Når sistemann forlater boligen har man normalt en rutine man går igjennom. Lys skal slås av, vinduer skal lukkes, alarmen skal på etc. I vår verden kaller vi dette å sette på bortemodus. Da forteller du boligen at du er borte og resten går helt av seg selv. I tillegg skjer en del ting du normalt sett ikke tenker på. Enklere blir det ikke.
Bortemodus aktiveres som oftest ved å trippelklikke på lysbryteren i gangen, men det kan også aktiveres fra app, med fjernkontroll eller til og med via geofence for de mest avanserte.
Når bortemodus aktiveres skjer følgende som standard (avhenger av installerte komponenter):
-
Alt lys slås av
-
All solskjerming settes til automatisk modus
-
Innbruddsalarm settes på (med forsinkelse)
-
Dører låses (med forsinkelse)
-
Tilstedeværelsessimulering aktiveres
-
Oppvarming settes til innstilt skjema
-
Musikkserver og alle musikksoner slås av
-
Alt av media (TV etc.) slåes av
-
Styrte sikringskurser som for eksempel. benkestikk på kjøkkenet slås av
Om ikke alt dette passer helt til deg og din livsstil så tilpasses selvfølgelig dette til din bolig. Noen vil kanskje ha færre aksjoner, andre har andre spesifikke ting som skal skje.
Nattmodus
Før du legger deg om kvelden har du nok en fast runde som må gjøres. Lys skal slås av, alarmen skal på etc. I en autobolig kalles dette å sette på nattmodus. Da forteller du boligen at det er natt og resten går helt av seg selv. Og at huset vet at det er natt kan hjelpe deg på flere måter. Spesielt funksjonen med nattbelysning. Om du har automatisk lysstyring vil nattmodus sørge for at kun det lyset du trenger for å finne frem tenner seg.
Nattmodus aktiveres som oftest ved å trippelklikke på lysbryteren på master soverom eller på Touch Nightlight Air, men det kan også aktiveres fra app eller på automatikk om du ønsker det.
Når nattmodus aktiveres skjer følgende som standard (avhenger av installerte komponenter):
-
Alt lys slås av
-
Utelys settes til nattscenen
-
Innbruddsalarm settes på (skallsikring eller spesifikk etasje)
-
Dører låses
-
Oppvarming settes til innstilt skjema
-
Musikkserver og alle musikksoner slås av
-
Alt av media (TV etc) slås av
-
Styrte sikringskurser som feks. benkestikk på kjøkkenet slås av
Nattmodus slås av med vekkeklokkefunksjonen, på appen eller på spesifikke tidspunkter. Når nattmodus slås av sier du til huset at nå er det morgen, og dertil aksjoner kan gjøres om ønskelig.
Innbruddsalarm
I et smarthus fra Autobolig skal du føle deg trygg. Så vi er først og fremst opptatt av å holde tyvene borte ved å for eksempel bruke den avanserte tilstedeværelsessimuleringen. Men om uhellet først er ute er en god innbruddsalarm god å ha.
Det å lage et skikkelig smarthus innebærer en god del sensorer. Disse sensorene kan heldigvis brukes til flere ting, og det best eksempelet på det er tilstedeværelsesdetektorene som du har i mange rom. Disse hjelper deg først og fremst med den automatiske lysstyringen, men når du ikke er hjemme er det disse som er innbruddsalarmen din. Pose og sekk der altså!
I tillegg vil dør og vinduskontakter fungere som en skallsikring, og vi har også dør-/vindushåndtak med innebygd vibrasjonssensor som kan varsle om innbrudd.
Når innbruddet først er detektert er det ikke spesielt kult å være innbruddstyv.
Følgende skjer ved utløst innbruddsalarm (avhenger av installerte komponenter):
-
Du får varsel i appen om innbrudd, selv om du ikke er hjemme
-
Alt lys i boligen begynner å blinke, av / på
-
Alarmsirenen på utsiden begynner å skrike og blinke
-
Solskjermingen går opp
-
Alle høyttalerne i huset begynner å skrike
-
Vekter blir varslet (krever eget abonnement)
Brannalarm
I alle moderne hus er det krav til brannalarm, og godt er det. Men minstekravene til brannvarsling er nettopp det, minstekrav. Med enkle grep kan du gjøre boligen betydelig tryggere både for deg som beboer og for bygningen.
I enkleste form handler det om at smarthuset får beskjed fra brannsentralen i boligen om at det brenner. Da vil det trigge en rekke funksjoner som gir deg bedre tid til både å slukke og rømme, men det kan også være nok til at brannen aldri får skikkelig feste og slukker av seg selv.
-
Følgende skjer ved utløst brannalarm (avhenger av installerte komponenter):
-
Du får varsel i appen om at det brenner, selv om du ikke er hjemme
-
Alt lys i boligen skrus på for å sikre rømming
-
Alle styrte forbrukere, som benkestikk, tørketrommel etc. skrus av umiddelbart
-
Vekter/brannvesen blir varslet (krever eget abonnement)
Med et litt mer avansert brannvarslingssystem har systemet kontakt med hver enkelt detektor i boligen. Da vil du se appen hvilken detektor som er utløst og du kan sjekke ut rommet umiddelbart. Har du multiroms lydanlegg kan dette fortelle deg med tale hvor det brenner og du kan velge den tryggeste rømningsveien.
HUSK! Å redde ut alle personer og dyr i boligen er det viktigste! Ikke forsøk å slukke med mindre du er helt trygg på at du vil klare det. Tenk alltid på egen og andres sikkerhet først!
Vi tilbyr GRATIS rådgivningstimer!
For deg som skal bygge nytt (bolig/fritidsbolig) eller totalrenovere tilbyr vi en gratis rådgivningstime. I et videomøte gjennomgår vi ditt prosjekt og gir råd og innspill for hva som kan være lurt å tenke på.