Galopperende strømpriser

Hvordan kan en Autobolig spare inn på strømregningen?
22. november 2022 av
Galopperende strømpriser
Witana AS, Henning Herfjord

Spar penger på strømregningen

- Et fullintegrert system har aldri vært smartere!

Bli med denne familien inn i deres hverdag, og se hvordan de senker energikostnadene med over 35% i deres fullintegrerte Autobolig!

Vi har alltid sagt "En bolig - ett system", og med det gått i bresjen for å samle boligens tekniske systemer under en virkelig smart paraply. 

Smarthus handler ikke om å fjernstyre lys fra mobilen, men å ha en bolig som gjør de rette valgene for deg!

Vi sammenlikner energiforbruket i deres bolig, og hvordan vil dette endre seg med vår strømprisstyring i en fullintegrert bolig.

Løsningen oppfyller vilkårene til smart strømstyring hos Enova!

Familie i Paris

Den idylliske familien på bildet fra ferien i Paris, og som vi skal følge i dette eksempelet, er fiktive. Allikevel har denne familien en hverdag mange kan kjenne seg igjen i:

En helt vanlig mandag i begynnelsen av desember:
Kl. 06:00 ringer husets første vekkerklokke. Det er mor som må opp for å kjøre et godt stykke til jobb. Hun hopper i dusjen, og det samme gjør de tre andre i tur og orden etter henne. Thermokoppene fylles, matpakker smøres, og før klokken har rukket å bli 08:00 er huset tomt og alle er på vei til skole og jobb.

Middagen er allerede på bordet når mor kommer hjem igjen kl. 16:30. Hun plugger bilen i laderen, og går inn til middag. Det er snart fotballtrening for den eldste datteren og mor som er trener.


Energifordeling med og uten Autobolig strømprisstyring

Ikke noen sensasjonell mandag det der, og vi skal la matpakker og hverdagsidyllen ligge for en stund! La oss heller se på kritiske tidspunkt i dagen:

06:30-07:30 - Fire stykk skal dusje og gjør et godt innhogg i varmtvannsberederen
16:30-22:30 - El-billaderen topper batteriet på bilen med 45 kWh
18:30-19:30 - To nye dusjer etter fotballtrening i sludd og liten kuling
Oppvarming går jevnt og trutt døgnet gjennom

Tabell strømprisoptimalisering

Boligen er utstyrt med vannbåren gulvvarme som er varmet opp fra en dobbeltmantlet bereder på 400 liter. Vi utnytter lagringskapasiteten i berederen, samt utnytter de store mengdene med energi som ligger lagret i gulvet i boligen. Alle som har vannbåren varme og justerer temperaturen vet at det tar lang tid før man merker endringen.

Sammen med lading av bilen, flytter vi dermed veldig store deler av boligens strømforbruk til perioder av døgnet med betydelig lavere energipris enn når de normalt trekker strøm:

Illustrasjon strømpris

Denne mandagen i eksempelet over var gjennomsnittlig strømpris kr. 2,87. Det er denne verdien (snittet av måneden) strømstøtten beregnes ut i fra.

Før optimalisering ender allikevel familien opp med å betale en gjennomsnittspris som er mye høyere (kr. 3,46) siden de kjøper veldig mye av sin energi på ugunstige tidspunkt.

Med optimalisering senkes reell gjennomsnittspris til kr. 2,20 og energikostnaden denne dagen synker fra kr. 450,40 til kr. 286,11. Det er en reduksjon på hele 36% og en besparelse på kr. 164,29 denne ene dagen!


Glem frittstående systemer
- koble alt i sammen!

Det simulerte eksempelet over viser hvordan en slik løsning kan slå ut. Og her ser vi den virkelig store verdien av Loxone sin ekstreme fleksibilitet og mulighet til å samle hele boligen.

Vi kan også oppnå tilsvarende optimalisering om dere har varmepumpe, varmekabler eller solceller/solfangere. Systemet sparer også betydelige mengder energi på smart inneklimastyring!

En Autobolig gjør de smarte valgene - automatisk!

To hender holder papir